
În județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Timiș, un proiect cu miză socială ridicată aduce în prim-plan nevoia de reducerea decalajului rural-urban în ceea ce privește sărăcia și excluziunea socială și creșterea accesului la servicii de calitate pentru populația vulnerabilă și de a crea oportunități economice sustenabile prin acțiuni ce vor viza: dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, protejarea dreptului la demnitate socială, accesul comunităților rurale la serviciile primare, reducerea disparităților dintre copiii expuși la riscul de sărăcie/excluziune socială și ceilalți copii, servicii pentru sprijinirea persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități, acordarea de ajutoare persoanelor defavorizate. Este vorba despre proiectul RURAL RE-START (ID 301874), un proiect implementat de Fundația PROGPERS, în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv al Persoanelor Handicapate Neuromotor – „Cutezătorii”, cofinanțat din Fondul Social European Plus (FSE+) prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027, Prioritatea P3: Protejarea dreptului la demnitate socială.
Derulat în perioada 1 noiembrie 2024 – 30 aprilie 2027, proiectul își propune să sprijine înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, acolo unde inițiativa antreprenorială este adesea limitată de lipsa de resurse, formare sau oportunități reale de sprijin.
O soluție pentru reducerea decalajului rural-urban
România se confruntă cu un decalaj rural-urban profund, nu doar în ceea ce privește infrastructura și accesul la servicii, ci și în capacitatea de a genera dezvoltare economică prin inițiative locale. Proiectul social RURAL RE-START vine ca răspuns la aceast decalaj: creează un cadru în care locuitorii din mediul rural pot avea acces la sprijin profesionalizat, finanțare și încredere pentru a-și construi propriile afaceri sociale.
Prin implementarea sa, proiectul contribuie la crearea de locuri de muncă durabile, acces egal la oportunități de formare și reducerea excluziunii sociale. Mai mult decât atât, întreprinderile sociale înființate vor genera beneficii directe în comunitățile în care activează, acoperind nevoi locale reale – de la servicii, la produse și implicare socială.
Obiectivul general al proiectului
Proiectul urmărește furnizarea unui program integrat de sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, prin organizarea și desfășurarea de activități de formare antreprenorială specifică și complementară în domenii de interes, ecologie și digitalizare, activități de consiliere antreprenorială, mentorat și monitorizare a noilor afaceri sociale. Materializarea acțiunilor din cadrul proiectului generează un efect pozitiv pe termen lung prin creșterea nivelului competentelor și aptitudinilor antreprenoriale, creșterea sustenabilitatii ocupării și sprijinirea mobilității fortei de muncă, extinderea serviciilor locale, promovarea potentialului local și a dezvoltării comunitare, fapt ce contribuie la atingerea obiectivului specific ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale (FSE+).

Materializarea acestor acțiuni generează un efect pozitiv pe termen lung, contribuind la:
- creșterea nivelului de competențe și aptitudini antreprenoriale,
- creșterea sustenabilității ocupării și mobilității forței de muncă,
- extinderea serviciilor locale,
- promovarea potențialului local și a dezvoltării comunitare.
Toate acestea se aliniază cu obiectivul specific ESO4.1, ce vizează îmbunătățirea accesului la piața muncii și activarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă – în special tineri, șomeri de lungă durată, persoane inactive și grupuri defavorizate – prin sprijinirea desfășurării de activități independente și dezvoltarea economiei sociale.
Impactul concret al proiectului RURAL RE-START
Vor fi înființate 34 de structuri de economie socială (SES) în mediul rural, fiecare generând între 4 și 6 locuri de muncă durabile, cu program de cel puțin 4 ore/zi și contracte pe perioadă nedeterminată. Cel puțin 30% dintre locuri vor fi ocupate de persoane vulnerabile.
132 de persoane din mediul rural vor participa la cursuri acreditate pentru specializarea „Antreprenor în economie socială”, dintre care minimum 21 de etnie romă.
În cadrul concursului public de planuri de afaceri, vor fi selectate cele 34 de propuneri – planuir de afaceri cu cel mai mare punctaj, fiecare beneficiind de o finanțare nerambursabilă de până la 100.000 euro. Accesarea acestui sprijin este condiționată de asigurarea unei cofinanțări proprii de minimum 10% din valoarea ajutorului de minimis primit.
Toți antreprenorii vor beneficia de consiliere și mentorat individualizat, iar afacerile vor fi monitorizate pe termen lung: 18 luni în timpul implementării și încă 13 luni pentru sustenabilitate.
O investiție în viitorul rural. Cu o valoare totală de 14.856.966,60 lei, din care 12.628.421,61 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ), RURAL RE-START nu este doar un proiect, ci un instrument de transformare reală pentru comunitățile din mediul rural. Acesta încurajează inițiativa, solidaritatea, echitatea și dezvoltarea locală prin intermediul economiei sociale – oferind nu doar locuri de muncă, ci și demnitate, stabilitate și încredere în propriul viitor.
Proiectul ”RURAL RE-START” SMIS 301874 este un Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027, Prioritatea P3: Protejarea dreptului la demnitate socială.
Pentru mai multe informații, vizitați site-urile partenerilor proiectului: Fundația PROGPERS
Str. Trandafirilor, nr. 16, Birou 16, email: office@fundatiaprogpers.ro; websiste: www.fundatiaprogpers.ro și Asociația CUTEZĂTORII, punct de lucru Alba Iulia, Str. Trandafirilor, nr. 16, Birou 17; email: cutezatoriirural@gmail.com; website: www.clubulcutezatorii.ro.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro
